2019. szeptember 20., péntek

Parketta lerakás Gödöllő Filmtelep

Parketta lerakás Gödöllő Filmtelep


Pénztárca kímélő parketta lerakás Gödöllő Filmtelep, parketta csiszolás, parketta visszabontás, Makács Tamás 06 30 317-4687 parkettás mester. Gödöllő Filmtelep területén jótállással az elvégzett munkára, rejtett költségeket nem tartalmazó parketta átrakás árakkal.
A parketta lerakást megelőzően ki kell szemelni az igényekhez szabott parkettát. Ennek megfelelően tekintettel kell lenni a következőkre:
  • a felhasználás helye (pl. étterem)

  • a használat módja (pl. nappali)

A parketta kötelező kopásállósága nagy mértékben múlik azon, hogy hová kívánjuk lerakni. A parketta mintázata a fajtától (pl. akác, bükk), az árnyalatától, felületkezelésétől függ.

A parketta lerakása



A parketta lerakása házilag is megoldható, ehhez adunk egy pár hasznos tippet.
  • A parketta szegezése párnafára: ez a lerakási mód ma már ritkán alkalmazott, a parketta szegélyléc szögelése esetleg, viszont a parketta darabjainak lerakása inkább az alábbi módokon gyakoribb.


  • A parketta leragasztása aljzatbetonra: parketta ragasztó segítségével egyenes felületre ragasztják. A betonnak tökéletesen egyenesnek kell lennie, szükség esetén aljzatkiegyenlítőt kell teríteni a ragasztás előtt.


  • Úsztatott parketta lerakás: pl. szalagparketta fektetése úsztatott formában szokásos. Az aljzatra filc alátét kerül, és erre kerülnek az összeillesztett darabok, esetleg ragasztva.


parketta lerakás Gödöllő Filmtelep
A parkettát lerakás előtt 2 napig abban a helyiségben kell tárolni, ahová le kell rakni, így az élő anyag alkalmazkodni tud a helyiség nedvességtartalmához. Fürdőszobában csak speciális parkettát lehetséges fektetni.

A legtöbb parketta nem rakható le fűtött aljzatra, így a parketta alatt vezetett fűtési csöveket jól kell szigetelni, tudniillik a parketta megsérülhet.

A parkettát teljes felületén le kell ragasztani. A kiváló ragadást a portól megszabadított beton biztosítja. A ragasztót az aljzatra fogazott kenőlappal kell felvinni. A parketta leragasztása betonra megoldható pl. diszperziós ragasztóval. Bükk parketta ragasztása poliuretán ragasztóval szokásos.


sima parketta lerakási minta Gödöllő Filmtelep

Parketta lerakási minták



Hagyományos parketta lerakás
A futómintát az oldalfallal párhuzamosan kell lerakni, az egyenes vonalat zsinórozással biztosíthatjuk. A parketta lerakás iránya történhet pl. a beeső fénnyel párhuzamosan. A parkettákat soronként kell egymáshoz igazítani téglakötésben.


parketta lerakási módok Gödöllő Filmtelep
Halszálkás parketta lerakása
Halszálkás lerakáshoz elsőnek a jobbos és balos elemeket felváltva kell kirakni. A falhoz elérve 45 fokban kell leszabni a végeket. Az élő anyag dilatációja miatt a parketta és a falsík között 10 mm-nyi beépítési rést kell biztosítani, nagyobb helyiségekben ennél nagyobb hézag is hagyható.

francia halszálka parketta lerakás Gödöllő Filmtelep

A hézagba faékeket kell helyezni, a lerakás befejezése után a rögzítő ékek eltávolíthatók, majd szegőléccel takarjuk le a hézagot.
A fal felőli parkettaelemek rés nélküli illesztése behúzóvassal garantálható.

parketta rögzítése Gödöllő Filmtelep


Parketta lakkozás száradási idő


A parketta leragasztása után szellőztetni kell, hogy lehetőleg hamar megszáradjon a parketta. A száradási idő általában 1 nap, ez az időtartam változhat a páratartalom viszonyok függvényében.


Parketta padlófűtés fölé Gödöllő Filmtelep


Tekintve, hogy a fa nagyon jól szigetel, ezért padlófűtés fölé csupán 15 mm-nél vékonyabb parkettát javaslunk. Emellett tanácsos olyan parketta fafajtákat választani, amelyek nem húzódnak össze.


Parketta típusok Gödöllő Filmtelep



  • Egyrétegű parketta: az egész parketta egy anyagból van. Ez lehet pl. hajópadló vagy csaphornyos parketta.


  • Többrétegű: általában két vagy három rétegből rakják össze. A háromrétegű parkettet számos esetben szalagparkettnek hívják. Az ún. duplaparkett 2 lécből összetoldott csaphornyos parketta. A csaphornyos parkettánál a balos és jobbos elemek többféle lerakási formákat kínálnak.


  • Felületkezelt parketták: készparketta a neve, ugyanis rögzítés után azonnal igénybe vehető. Az egyrétegű parkettákat túlnyomórészt felületkezelik a ragasztás után.


A parketta takarítása Gödöllő Filmtelep
A parketta fája már legyártott formájában is élő anyag, ezért érzékeny lehet a hőmérséklet vagy a páratartalom fluktuációjára. A parketta portalanítása tökéletes, de a sok vegyszeres tisztítószerrel történő felmosása nem ajánlott. Amennyiben a parkettára mégis nagy mennyiségű víz kerül, akkor haladéktalanul el kell távolítani. Csakis kis mértékben vizes felmosóronggyal megengedett feltakarítani a parkettát, hogy kiküszöböljük a kiszáradás utáni zsugorodást.

A parketta ápolása pasztázással kivitelezhető, eképpen elkerülhetjük a kiszáradását, illetve az emiatt bekövetkező hézagosodását, pattogóssá válását.

A parketta élettartamának jót tesz, ha a gyártó adatlapja szerinti szereket veszi igénybe nagyjából 6 havonta vagy minden évben egyszer. A parketta tisztítása festés után nedves ruhával közvetlenül a munka befejezése után a legjobb. Feltételezve, hogy a lefóliázás nem volt jól megcsinálva, a fólia mögé becsöppent foltok eltüntetése megfelelő tisztítószerrel elképzelhető. A mészfolt ecetes vizes oldattal 2-3 perces áztatás után eltüntethető, de ezt követően érdemes szellőztetni. Nehezen eltüntethető pacák ellen a penge lehet az ellenszer, viszont utóbbiak csak jobb híján lehetnek megoldások.


Miért szükséges egy idő elteltével a parketta átrakása Gödöllő Filmtelep környékén?

A parketta átrakása a leghatékonyabb műveletsor lehet a régi parketta felújítására.
  • A régen lerakott parketta ragasztása meglazult az idő elteltével különféle indokokból kifolyólag.
  • A parketta hatalmas felületen púposodott fel, ezért szükségessé válhat bizonyos elemek cseréje, ilyenkor okos megoldás lehet a többi parkettafa átrakással végzett megszilárdítása.
  • A sok éve lerakott parketta elemei idővel megrepedeztek, és hatalmas hézag alakult ki köztük, ami nem tömíthető szépen.
  • A parkettát rögzítő vakpadló mozog, ily módon már nem megfelelő a megszilárdító feladat betöltéséhez.
  • A parketta hézagainak kitöltése sokszor elegendő lehet, akár hosszabb időre is kielégítő megoldás lehet, de az igazán biztos megoldás a parketta felszedése és újbóli lerakása.
  • A parketta elmozdulásai hosszú távon megnyugtató módon a visszabontással és újbóli lerakással szüntethetők meg.
  • A felszedés és újbóli lerakás azért is javasolt, mert idővel a parketta színe ”beérik”, és soha nem tudunk éppen ugyanolyat találni, ezért a régi parketta elemek újrahasznosítása miatt azonos színű lesz a teljes felület.
tölgy parketta átrakása Gödöllő Filmtelep

A parketta átrakás vázlatos leírása

  1. A parketta átrakásának kiinduló lépéseként felszedjük a korábbi burkolatot.
  2. A parkettaragasztó maradványainak felkaparása után érdemes egymás mellé fektetni az összeillő darabokat.
  3. Amennyiben befejeztük a beton előkészítését a ragasztáshoz, akkor következik a régi parketta újbóli leragasztása.
  4. A műveletsor záró eleme az újonnan leragasztott burkolóelemek megcsiszolása és 3 rétegben történő lakkozása.
Parketta átrakását házilag azért nem javasoljuk, ugyanis ennek során korábban lerakott parkett könnyen károsodik, az átrakáshoz szakértelem kell. A parketta átrakása a legjobb megoldás lehet a felpúposodott parketta javítására.
  • A régen lerakott parketta ragasztása meggyengült idővel különböző okokból kifolyólag.

  • A faburkolat nagy kiterjedésben sérült meg, emiatt szükségessé válhat jónéhány léc pótlása, ilyenkor ésszerű döntés lehet a többi parkettaelem átrakással való megszilárdítása.

  • A korábban lerakott lécek idővel vetemedtek, és tekintélyes rés keletkezett köztük, ami nem tömíthető esztétikusan.

  • A parkettát rögzítő rögzítőléc leszorítása kitágult, ezért már túl gyenge a rögzítő funkció teljesítéséhez.

  • A parketta réseinek tömítése sok esetben elég lehet, akár hosszabb időre megfelelő, azonban a valóban biztos technológia a parketta felszedése és visszarakása.

  • A parketta mozgása a leghatékonyabban a eltávolítással és újbóli lerakással védhető ki.

  • Az átrakás azért is jó megoldás, mert ahogy öregszik, a parketta "beérik", és nem lesz elérhető éppen olyan fajtájú parketta, viszont a régi parketta elemek újbóli felhasználásával nem lesz színeltérés.


Kedvező árú parketta lerakás Gödöllő Filmtelep területén






, valamint parketta felújítás, felpúposodott parketta , Makács Tamás 06 30 317-4687 parkettás mester. Gödöllő Filmtelep vonzáskörzetében garanciavállalással, korrekt parketta felújítás árral.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése