2019. szeptember 23., hétfő

Parketta lerakás Gödöllő Gulyástanya

Parketta lerakás Gödöllő Gulyástanya

Kedvező árú parketta lerakás Gödöllő Gulyástanya, parketta felújítás, parketta visszabontás, Makács Tamás 06 30 317-4687 parkettás mester. Gödöllő Gulyástanya vonzáskörzetében szavatolva a munka tartósságát, rejtett költségeket nem tartalmazó parketta átrakás árakkal.
A parketta lerakása előtt ki kell választani a megfelelő típusú parkettát. Emiatt tekintettel kell lenni a következőkre:
  • a fektetés helye (pl. étterem)
  • a használat módja (pl. nappali)

A parketta szükséges kopásállósága jelentősen múlik azon, hogy hová szeretnénk lerakni. A parketta külseje a fafajtától, az árnyalatától, felületkezelésétől függ.

A parketta rögzítési módjai


A parketta lerakása házilag is elvégezhető, ehhez nyújtunk néhány ötletet.
  • A parketta szögelése párnafára: ez a fektetési mód ma már ritkán alkalmazott, a parketta szegélyléc szögelése inkább, viszont a parketta darabjainak fektetése többnyire a lentiek szerint elterjedt.
  • A parketta ragasztása betonra: parketta ragasztó segítségével sík betonra ragasztják. Az aljzatnak tökéletesen laposnak kell lennie, ha kell aljzatkiegyenlítőt kell alkalmazni a művelet előtt.
  • Úsztatott parketta: pl. szalagparketta fektetése úsztatott módon szokásos. Az aljzatbetonra filc alátétet helyezünk, és erre kerülnek az összeillesztett darabok, esetleg ragasztva.


tölgy parketta átrakása Gödöllő Gulyástanya
A parkettát lerakás előtt 2 napig abban a helyiségben kell tárolni, ahová le kell rakni, így az élő anyag alkalmazkodni tud a helyiség nedvességtartalmához. Fürdőszobában csak különleges parkettát megengedett lerakni.

A parketták többsége nem alkalmas padlófűtés fölé, ezért a parketta alatt fekvő fűtési csöveket jól kell szigetelni, ugyanis a parketta megsérülhet.

A parkettát teljes felületén le kell ragasztani. A megfelelő adhéziót az alapozóval ellátott aljzat biztosítja. A ragasztót az aljzatra fogas kenőlappal kell felvinni. A parketta leragasztása betonra történhet pl. kétkomponensű ragasztóval. Gyertyán parketta rögzítése oldószeres ragasztóval elterjedt.


sima parketta lerakási minta Gödöllő Gulyástanya

Parketta lerakási minták



Hagyományos parketta lerakás
A futómintát a fal síkjával párhuzamosan érdemes lerakni, az egyenes síkot zsinórozással biztosíthatjuk. A parketta fektetés iránya történhet pl. a beeső fénnyel párhuzamosan. A parkettákat soronként kell egymáshoz igazítani téglakötésben.


parketta lerakási módok Gödöllő Gulyástanya
Halszálkás parketta lerakása
Halszálkás lerakáshoz elsőnek vezérsort kell kirakni. A falhoz elérve 45 fokban kell leszabni a végeket. Az élő anyag dilatációja miatt a parketta és a falsík közé 1 cm-es beépítési hézagot kell biztosítani, nagyobb helyiségekben ennél nagyobb hézag is hagyható.

halszálka minta lerakása


A résbe faékeket kell helyezni, a parkettta lerakás után a faékek kivehetők, és szegőléccel fedjük le a rést.
Az oldalsó parketták hézagmentes illesztése behúzóvassal érhető el.

parketta dilatációs hézag



A parketta lerakás befejezése


A parketta leragasztása után ki kell nyitni az ajtókat és ablakokat, hogy lehetőleg hamar eltávozzon a ragasztóból származó fölösleges nedvesség. A száradási idő rendszerint 24-28 óra, ez az időtartam változhat a páratartalom viszonyoktól függően.


Parketta padlófűtésre Gödöllő Gulyástanya


Mivel a fa nagyon jól szigetel, ezért padlófűtéshez csupán 15 mm-nél vékonyabb parkettát fektetnénk. Emellett érdemes olyan anyagú parkettákat leragasztani, amelyek nem mennek össze.


Régi parketta típusok Gödöllő Gulyástanya





  • Többrétegű: javarészt 2-3 rétegből rakják össze. A 3 rétegű parkettát sokan szalagparkettnek hívják. Az ún. duplaparkett két elemből összetoldott csaphornyos parketta. A csaphornyos parkettánál a balos és jobbos elemek változatos fektetési formákat kínálnak.


  • Felületkezelt parketták: készparketta a neve, ugyanis ragasztás után közvetlenül használatra kész. Az egyrétegű parkettákat rendszerint felületkezelik a rögzítés után.


A parketta rendben tartása Gödöllő Gulyástanya
A parketta fája ugyanis legyártott állapotában is élő anyag, és érzékeny lehet a hideg-meleg változásokra vagy a nedvesség változására. A parketta porszívózása tökéletes, de a bő vizes felmosása nem tanácsos. Ha a parkettára mégis nagy mennyiségű folyadék jut, akkor mihamarabb el kell távolítani. Legfeljebb kis mértékben nedves felmosóronggyal megengedett feltakarítani a padlót, hogy megelőzzük a kiszáradás utáni zsugorodást.

A parketta ápolása olajozással kivitelezhető, ezzel elkerülhetjük a kiszáradását, illetve az emiatt bekövetkező méretváltozását, pattogóssá válását.

A parketta tartósságának jótékony hatású, ha a gyártó adatlapja szerinti szereket használja hozzávetőlegesen 6 havonta vagy legalább évente. A parketta tisztítása festés után nedves ruhával közvetlenül a munka befejezése után a legjobb. Feltételezve, hogy a lefóliázás hiányos, a fólia alá bejutott pöttyök eltüntetése a célra kialakított vegyszerrel kivitelezhető. A diszperzitfolt ecetes vizes keverékkel pár perces áztatás után eltüntethető, viszont ezután tanácsos szellőztetni. Makacs pettyek ellen a WU2 sampon alkalmazható, azonban a legutóbbi eszközök csak jobb híján lehetnek megoldások.


Miért válhat elkerülhetetlenné hosszú idő múltán a parketta átrakása Gödöllő Gulyástanya környékén?

A parketta átrakása a legpraktikusabb műveletsor lehet a karcos parketta felújítására.
  • A sok évvel ezelőtt lefektetett parketta ragasztása elengedett idővel sokféle hatás eredményeképpen.
  • A parketta hatalmas területen kopott el, így indokolt lehet néhány parkettadarab kicserélése, ilyenkor okos megoldás lehet a többi parkettafa átrakással kivitelezett megerősítése.
  • A régi parketta darabjai hosszabb idő múltán összeszáradtak, és túl nagy hézag alakult ki köztük, ami nem tömíthető esztétikusan.
  • A parkettát támasztó OSB lemez rögzítése meglazult, ily módon már nem megfelelő a megszilárdító feladat betöltéséhez.
  • A parketta hézagainak kitöltése néha elég lehet, akár több évre is tartós megoldás lehet, de a leghatékonyabb művelet a parketta felszedése és újbóli lerakása.
  • A parketta elmozdulásai hosszú távon megnyugtató módon a felbontással és visszarakással szüntethetők meg.
  • A felszedés és újbóli lerakás azért is javasolt, mert idővel a parketta színe ”beérik”, és soha nem tudunk éppen ugyanolyat szerezni, így a régi parketta elemek újrahasznosítása miatt árnyalatnyi eltérések sem lesznek.
régi parketta átrakása Gödöllő Gulyástanya

A parketta átrakás rövid bemutatása

  1. A parketta átrakásának kiinduló műveleteként felbontjuk a parkettát.
  2. A parkettaragasztó maradékainak megtisztítása után sorba kell pakolni a parketta elemeit.
  3. Ha megtisztítottuk az aljzatot, akkor következik a régi parketta újbóli leragasztása.
  4. A munka záró eleme az újonnan leragasztott parketta csiszolása és több rétegben történő pácolása.
Parketta átrakását házilag nem szoktuk tanácsolni, ugyanis ennek során korábban lerakott parkett meg is sérülhet, az átrakáshoz szakértelem kell. A parketta átrakása a legjobb megoldás lehet a felpúposodott parketta felújítására.
  • A régen lerakott parketta ragasztása elengedett idővel különféle okokból kifolyólag.

  • A parketta nagy kiterjedésben károsodott, ennélfogva szükségessé válhat jónéhány léc pótlása, ilyenkor ésszerű választás lehet a lécek átrakással elvégzett megszilárdítása.

  • A korábban lerakott lécek a környezeti hatások miatt összeszáradtak, és óriási hézag formálódott köztük, amely nem szüntethető meg nyomtalanul.

  • A parkettát rögzítő vakpadló helyzete elengedett, így már már túl gyenge a feladata ellátásához.

  • A parketta üregeinek kitöltése sok esetben elégséges, akár időtálló eljárás, de a ténylegesen garantált technológia a parketta felbontása és visszarakása.

  • A parketta mozgása eredményesen a felbontással és ismételt lefektetéssel védhető ki.

  • A parketta átrakása azért is javallott, mert az idő előrehaladtával a parketta "beérik", és nem lesz elérhető éppen olyan fajtájú parketta, ezért a régi parketta elemek ”újrahasznosításával” nem tapasztalunk árnyalatbeli különbségeket.


Olcsó parketta lerakás Gödöllő Gulyástanya területén






, emellett parketta csiszolás, parketta visszabontás, Makács Tamás 06 30 317-4687 parkettás mester. Gödöllő Gulyástanya vonzáskörzetében garanciával, rejtett költségeket nem tartalmazó parketta felújítás árral.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése