2019. szeptember 25., szerda

Parketta lerakás Gödöllő Kecskés

Parketta lerakás Gödöllő Kecskés


Olcsó parketta lerakás Gödöllő Kecskés, parketta csiszolás, parketta visszabontás, Makács Tamás 06 30 317-4687 parkettás mester. Gödöllő Kecskés régiójában jótállással az elvégzett munkára, rejtett költségeket nem tartalmazó parketta felújítás árral.
A parketta lerakása előtt ki kell választani a megfelelő típusú parkettát. Ehhez mérten szem előtt kell tartani az alábbiakat:
  • a felhasználás helye (pl. iroda)

  • az igénybe vétel módja (pl. nappali)

A parketta előírt kopásállósága jelentősen múlik azon, hogy melyik helyiségbe szeretnénk fektetni. A parketta külseje a fafajtától, az árnyalatától, felszínének kialakításától függ.

A parketta rögzítési módjai



A parketta lerakása házilag is elvégezhető, ehhez adunk egy pár hasznos ötletet.
  • A parketta szögelése vakpadlóra: ez a lerakási mód manapság nem nagyon népszerű, a parketta szegélyléc szögelése elterjedtebb, viszont a parketta elemek fektetése többnyire a következő folyamatot követve gyakoribb.


  • A parketta leragasztása kemény aljzatra: parketta ragasztó segítségével sík aljzatra ragasztják. A betonnak tökéletesen egyenesnek kell lennie, ha kell aljzatkiegyenlítőt kell teríteni a fektetés előtt.


  • Úsztatott parketta lerakás: pl. szalagparketta lerakása úsztatott módon szokásos. Az aljzatbetonra filc alátét kerül, és ezen illesztik össze a parketta elemeket csapolással, esetleg ragasztva.


parketta lerakás Gödöllő Kecskés
A parkettát lerakás előtt 2 napig abban a helyiségben kell tárolni, ahová le kell rakni, így az élő anyag alkalmazkodni tud a helyiség hőmérsékletéhez. Vizesblokkban csak arra alkalmas parkettát megengedett alkalmazni.

A legtöbb parketta nem rakható le fűtött aljzatra, ezért a parketta alatt vezetett fűtési csöveket jól kell szigetelni, különben a parketta megsérülhet.

A parkettát az egész felületén le kell ragasztani. A kitűnő ragadást a portalanított beton szavatolja. A ragasztót a betonra fogas kenőlappal kell felvinni. A parketta leragasztása betonra lehetséges pl. oldószeres ragasztóval. Bükk parketta ragasztása oldószeres ragasztóval történik.


sima parketta lerakási minta Gödöllő Kecskés

Parketta lerakási minták



Hagyományos parketta lerakás
A futómintát a fal síkjával párhuzamosan tanácsos lerakni, az egyenes síkot zsinórozással biztosíthatjuk. A parketta lerakás iránya történhet pl. az ablakra merőlegesen. A parkettákat soronként kell egymáshoz kötni fél elemmel eltolva.


parketta lerakási minták Gödöllő Kecskés
Halszálka parketta lerakás
Halszálkás lerakáshoz elsőnek a jobbos és balos elemeket felváltva kell kirakni. Az oldalfalhoz eljutva 45 fokban le kell vágni a végeket. A fa dilatációja miatt a parketta és a falsík közé 10 mm-nyi terjeszkedési hézagot kell biztosítani, nagyobb helyiségekben ennél nagyobb is lehet.

francia halszálka parketta lerakás Gödöllő Kecskés

A hézagba faékeket kell rakni, a parkettta lerakás után a rögzítő ékek eltávolíthatók, ezután szegélyléccel borítsuk be a hézagot.
A fal felőli parkettaelemek hézagmentes illesztése behúzóvassal érhető el.

régi parketta felszedése Gödöllő Kecskés


Parketta lakkozás száradási idő


A parketta leragasztása után szellőztetni kell, hogy mihamarabb megkössön a ragasztó. A száradási idő általában 1 nap, ez az időtartam változhat a helyi viszonyoktól függően.


Parketta padlófűtéshez Gödöllő Kecskés


Amiatt, hogy a fa sokkal jobban szigetel, mint a járólap, ezért padlófűtésre csak 14 mm-nél vékonyabb parkettát javaslunk. Ezen kívül javasolt olyan anyagú parkettákat alkalmazni, amelyek nem húzódnak össze.


Parketta típusok Gödöllő Kecskés



  • Egyrétegű parketta: az egész elem egy tömbből áll. Ez lehet pl. hajópadló vagy mozaik parketta.


  • Többrétegű: javarészt 2-3 rétegből tevődik össze. A háromrétegű parkettet gyakran szalagparketta néven is emlegetik. Az ún. duplaparkett két elemből összetoldott csaphornyos parketta. A csaphornyos parkettánál a balos és jobbos elemek változatos lerakási formákat biztosítanak.


  • Felületkezelt parketták: készparketta a neve, ugyanis rögzítés után máris igénybe vehető. Az egyrétegű parkettákat többnyire felületkezelik a lerakás után.


A parketta rendben tartása Gödöllő Kecskés
A parketta anyaga már elkészült formájában is élő anyag, ezért kényes lehet a hideg-meleg változásokra vagy a páratartalom változására. A parketta portalanítása kiváló ötlet, de a bőséges vízzel való felmosása ellenjavallott. Ha a parkettára mégis nagy mennyiségű tisztítószer kerül, akkor rögtön el kell tüntetni onnan. Pusztán éppenhogy vizes moppal megengedett megtisztítani a padlót, hogy megelőzzük a száradást követő összemenést.

A parketta ápolása pasztázással megoldható, ezzel megakadályozhatjuk a kiszáradását és az ebből adódó méretváltozását, recsegőssé válását.

A parketta strapabírásának használ, ha a forgalmazó utasításai szerinti szereket veszi igénybe durván félévente vagy legalább évente. A parketta tisztítása festés után nedves ronggyal közvetlenül a munka befejezése után a leghatékonyabb. Ha a lefóliázás nem volt tökéletes, a letakarás mögé becsöppent pecsétnyomok eltüntetése hozzáillő padlófényezővel elképzelhető. A mészfolt ecetes vizes keverékkel nagyon rövid idejű áztatás után megszüntethető, azonban ezt követően ajánlott szellőztetni. Makacs pacák ellen a WU2 sampon vethető be, viszont a legutóbbi eszközök csak jobb híján lehetnek megoldások.


Miért szükséges hosszú idő múltán a parketta visszabontása és újbóli leragasztása Gödöllő Kecskés vonzáskörzetében?

A parketta átrakása a legpraktikusabb megoldás lehet a régi parketta újjá varázsolása érdekében.
  • A régen lefektetett parketta ragasztása elvesztette funkcióját idővel sokféle hatás eredményeképpen.
  • A parketta nagy felületen púposodott fel, így indokolt lehet bizonyos elemek cseréje, ilyenkor bölcs ötlet lehet a többi parkettafa átrakással való rögzítése.
  • A sok éve lerakott parketta elemei hosszabb idő múltán megrepedeztek, és méretes hézag jött létre köztük, ami nem tüntethető el nyomtalanul.
  • A parkettát stabilizáló párnafa rögzítése meglazult, emiatt már nem bizonyul elég erősnek a rögzítő funkció betöltéséhez.
  • A parketta hézagainak kitöltése időnként elég lehet, akár hosszabb időre is tartós megoldás lehet, de a leghatékonyabb eljárás a parketta felszedése és újbóli lerakása.
  • A parketta elmozdulásai hosszú távon megnyugtató módon a felbontással és visszarakással orvosolhatók.
  • Az átrakás azért is tanácsos, mert az évek során a parketta színe ”beérik”, és soha nem tudunk éppen ugyanolyat találni, így a megöregedett parketta darabok újrahasznosítása miatt színazonos lesz a burkolatunk.
tölgy parketta átrakása Gödöllő Kecskés

A parketta átrakás vázlatos ismertetése

  1. A parketta átrakásának kiinduló lépéseként felszedjük a régi parkettát.
  2. A parkettaragasztó feleslegeinek felkaparása után rendezni kell a léceket.
  3. Amennyiben befejeztük a beton előkészítését a ragasztáshoz, ezután ezt követi a régi parketta visszaragasztása.
  4. A tevékenység befejező eleme az újonnan leragasztott burkolóelemek megcsiszolása és három rétegben való lakkozása.
Parketta átrakását házilag nem szoktuk tanácsolni, mert átrakás közben korábban lerakott parkett könnyen károsodik, tapasztalat nélkül több kárt tehetünk, mint hasznot. A parketta átrakása a leghatékonyabb megoldás lehet a kopott parketta javítására.
  • A jó ideje lerakott parketta ragasztása elengedett az idő múlásával különböző okoknál fogva.

  • A parketta nagy felületen károsodott, emiatt szükségessé válhat jónéhány léc pótlása, ekkor ésszerű választás lehet a lécek átrakással végrehajtott megszilárdítása.

  • A jó régen lefektetett darabok idővel vetemedtek, és túl nagy rés formálódott köztük, amely nem szüntethető meg nyomtalanul.

  • A parkett alátámasztásául szolgáló vakpadló rögzítése meglazult, ezért nem bizonyul elég erősnek a rögzítő funkció ellátásához.

  • A parketta üregeinek tömítése sok esetben elégséges, akár hosszabb időre megfelelő, de az igazán megbízható technológia a parketta eltávolítása és visszarakása.

  • A parketta mozgása célravezetően a felszedéssel és újbóli lerakással küszöbölhető ki.

  • Az átrakás azért is tanácsos, mert idővel a parketta más árnyalatot vesz fel, és soha nem fogunk tudni pontosan ugyanolyat szerezni, emiatt a régi parkett ”újrahasznosításával” nem tapasztalunk árnyalatbeli különbségeket.


Olcsó parketta lerakás Gödöllő Kecskés területén






, ezen kívül parketta átrakás, parketta lakkozás, Makács Tamás 06 30 317-4687 parkettás mester. Gödöllő Kecskés környékén szavatolva a munka tartósságát, rejtett költségeket nem tartalmazó parketta felújítás árral.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése