2019. szeptember 22., vasárnap

Parketta lerakás Gödöllői gépgyár

Parketta lerakás Gödöllői gépgyár


Megfizethető parketta lerakás Gödöllői gépgyár, parketta csiszolás, parketta javítás, Makács Tamás 06 30 317-4687 parkettás mester. Gödöllői gépgyár övezetében garanciavállalással, átlátható parketta felújítás árral.
A parketta lerakása előtt ki kell szemelni az igényekhez szabott parkettát. Ennek érdekében számolnunk kell néhány lényeges szemponttal:
  • a fektetés helye (pl. iroda)

  • az igénybe vétel módja (pl. nappali)

A parketta betartandó keménysége nagy mértékben múlik azon, hogy melyik helyiségbe kívánjuk fektetni. A parketta esztétikai megjelenése a fajtától (pl. akác, bükk), az árnyalatától, felszínének kialakításától függ.

A parketta lerakása



A parketta lerakása házilag is elvégezhető, ehhez nyújtunk néhány tanácsot.
  • A parketta szegezése vakpadlóra: ez a lerakási forma manapság ritkán alkalmazott, a parketta szegélyléc szögelése esetleg, viszont a parketta darabjainak lerakása inkább a lentiek szerint gyakoribb.


  • A parketta ragasztása betonra: parketta ragasztó segítségével sík felületre ragasztják. A betonnak tökéletesen síknak kell lennie, ha a szituáció megköveteli aljzatkiegyenlítőt kell teríteni a fektetés előtt.


  • Úsztatott parketta: pl. szalagparketta lerakása úsztatott formában szokásos. Az aljzatra filc alátétet helyezünk, és erre kerülnek az összeillesztett darabok, esetleg ragasztással.


parketta lerakás Gödöllői gépgyár
A parkettát lerakás előtt 2 napig abban a helyiségben kell tárolni, ahová le kell rakni, így az élő anyag alkalmazkodni tud a helyiség klímájához. Fürdőszobában csak arra készült parkettát szabad alkalmazni.

A legtöbb parketta nem rakható le padlófűtés fölé, emiatt a padló alatt futó fűtési csöveket megfelelően kell szigetelni, nem szakszerű parketta lerakás esetén a parketta megsérülhet.

A parkettát teljes felületén le kell ragasztani. A jó adhéziót a portól megszabadított aljzat biztosítja. A ragasztót a betonra fogas kenőlappal kell felvinni. A parketta leragasztása betonra lehetséges pl. oldószeres ragasztóval. Bükk parketta rögzítése poliuretán ragasztóval történik.


sima parketta lerakási minta Gödöllői gépgyár

Parketta lerakási minták



Hagyományos parketta lerakás
A futómintát a fal síkjával párhuzamosan kell lerakni, az egyenes síkot zsinórozással biztosíthatjuk. A parketta lerakás iránya történhet pl. az ablakra merőlegesen. A parkettákat soronként kell egymáshoz illeszteni téglakötésben.


parketta lerakási minták Gödöllői gépgyár
Halszálkás parketta lerakása
Halszálkás lerakáshoz elsőnek a jobbos és balos elemeket felváltva kell kirakni. Az oldalfalhoz elérve 45 fokban le kell vágni a végeket. Az élő anyag természetes mozgása miatt a parketta és a falsík közé 1 cm-es terjeszkedési hézagot kell biztosítani, nagyobb helyiségekben ennél nagyobb hézag is hagyható.

halszálka minta lerakása


A résbe faékeket kell tenni, a parkettta lerakás végeztével a rögzítő ékek kivehetők, és szegélyléccel borítsuk be a rést.
A fal felőli parkettaelemek tökéletes egymáshoz igazítása behúzóvassal garantálható.

parketta rögzítése Gödöllői gépgyár


Parketta lakkozás száradási idő


A parketta leragasztása után ki kell nyitni az ajtókat és ablakokat, hogy a lehető leggyorsabban megszáradjon a parketta. A ragasztó kötésének becsült ideje rendszerint 24-28 óra, ez az időtartam változhat a helyi viszonyoktól függően.


Parketta padlófűtés fölé Gödöllői gépgyár


Azon egyszerű oknál fogva, hogy a fa nagyon jól szigetel, ezért padlófűtéshez kizárólag másfél centinél vékonyabb parkettát fektetnénk. Ezen túlmenően ajánlott olyan parketta fafajtákat választani, amelyek nem húzódnak össze.


Régi parketta típusok Gödöllői gépgyár



  • Egyrétegű parketta: a teljes elem egyetlen anyagból van. Konkrétan lehet pl. svédpadló vagy csaphornyos parketta.


  • Többrétegű: javarészt két vagy három rétegből rakják össze. A 3 rétegű parkettet sokszor szalagparketta néven is emlegetik. Az ún. duplaparkett két elemből összetoldott csaphornyos parketta. A csaphornyos parkettánál a balos és jobbos lécek sokféle lerakási mintákat tesznek lehetővé.


  • Felületkezelt parketták: készparketta a neve, ugyanis ragasztás után rögtön használatra kész. Az egyrétegű parkettákat rendszerint felületkezelik a rögzítés után.


A parketta takarítása Gödöllői gépgyár
A parketta fája tudniillik legyártott formájában is élő anyag, és érzékeny lehet a hőingadozásokra vagy a nedvesség hullámzására. A parketta porszívózása rendben van, viszont a bő vizes felmosása ellenjavallott. Ha a parkettára mégis nagy mennyiségű tisztítószer jut, akkor mihamarabb fel kell itatni. Pusztán alig vizes felmosófejjel szabad megtisztítani a padlót, hogy meggátoljuk a száradást követő összemenést.

A parketta karbantartása pasztázással végrehajtható, ennek köszönhetően megakadályozhatjuk a kiszáradását, illetve az emiatt bekövetkező hézagosodását, recsegőssé válását.

A parketta strapabírásának használ, ha a forgalmazó utasításai szerinti szereket használja körülbelül félévente vagy minden évben egyszer. A parketta tisztítása festés után nedves ruhával melegében a leghatékonyabb. Amennyiben a lefóliázás nem volt jól megcsinálva, a letakarás mögé becsöppent pacák eltávolítása hozzáillő vegyszerrel lehetséges. A mészfolt ecetes vizes oldattal pár perces áztatás után eltüntethető, azonban utána érdemes szellőztetni. Makacs pacák ellen a penge vethető be, azonban ezek csak jobb híján lehetnek megoldások.


Miért szükséges egy idő elteltével a parketta felszedése és visszaragasztása Gödöllői gépgyár vonzáskörzetében?

A parketta átrakása a legpraktikusabb műveletsor lehet a felpúposodott parketta felújítására.
  • A sok évvel ezelőtt lefektetett parketta ragasztása elvesztette funkcióját az idő múlásával különféle indokokból kifolyólag.
  • A parketta hatalmas területen sérült meg, így szükségessé válhat bizonyos elemek kicserélése, ilyenkor okos döntés lehet a többi parkettafa átrakással végrehajtott megszilárdítása.
  • A régi parketta elemei idővel összeszáradtak, és hatalmas hézag jött létre köztük, ami nem tömíthető nyomtalanul.
  • A parkettát támasztó vakpadló mozog, így már nem tesz eleget a megszilárdító funkció ellátására.
  • A parketta hézagainak kitöltése sokszor elég lehet, akár több évre is kielégítő beavatkozás lehet, de az igazán biztos eljárás a parketta átrakása.
  • A parketta elmozdulásai hosszú távon megnyugtató módon a visszabontással és újbóli lerakással küszöbölhetők ki.
  • A felszedés és újbóli lerakás azért is ideális, mert idővel a parketta színe ”beérik”, és soha nem tudunk éppen ugyanolyat találni, ezért az öreg parketta darabok újbóli felhasználásával színazonos lesz a burkolatunk.
felpúposodott parketta javítása Gödöllői gépgyár

A parketta átrakás rövid ismertetése

  1. A parketta átrakásának kezdeti műveleteként felbontjuk a korábbi burkolatot.
  2. A parkettaragasztó feleslegeinek felszedése után sorba kell pakolni a parketta elemeit.
  3. Amennyiben befejeztük a beton előkészítését a ragasztáshoz, ezután ezt követi a régi parketta újbóli leragasztása.
  4. A tevékenység befejező lépése az ismét leragasztott parketta felcsiszolása és 3 rétegben való lakkozása.
Parketta átrakását házilag nem ajánljuk, ugyanis átrakás közben korábban lerakott parkett meg is sérülhet, az átrakáshoz szakértelem kell. A parketta átrakása a legpraktikusabb műveletsor lehet a karcos parketta felújítására.
  • A régen lerakott parketta ragasztása meggyengült az idő múlásával különböző okok miatt.

  • A faburkolat felszínének jelentős része sérült meg, így lehet, hogy elengedhetetlen jónéhány léc pótlása, ilyen esetben racionális elhatározás lehet a többi parkettaelem átrakással történő megszilárdítása.

  • A korábban lerakott lécek pl. a fűtés melege miatt vetemedtek, és tekintélyes nyílás formálódott köztük, amely nem szüntethető meg nyomtalanul.

  • A parkett alátámasztásául szolgáló vakpadló odaszögezése kitágult, így már nem bizonyul elég erősnek a rögzítő funkció teljesítéséhez.

  • A parketta réseinek tömítése sok esetben elég lehet, akár időtálló eljárás, de a ténylegesen garantált technológia a parketta felbontása és újbóli lerakása.

  • A parketta dilatációja a leghatékonyabban a felszedéssel és ismételt lefektetéssel küszöbölhető ki.

  • Az átrakás azért is javallott, mert az idő múlásával a parketta színe változik, és nem lesz elérhető éppen olyan fajtájú parketta, de a régi parketta elemek ”újrahasznosításával” nem tapasztalunk árnyalatbeli különbségeket.


Pénztárca kímélő parketta lerakás Gödöllői gépgyár vonzáskörzetében






, valamint parketta átrakás, felpúposodott parketta , Makács Tamás 06 30 317-4687 parkettás mester. Gödöllői gépgyár régiójában jótállással az elvégzett munkára, átlátható parketta felújítás árral.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése