2019. szeptember 28., szombat

Parketta lerakás Gödöllő Központi belterület

Parketta lerakás Gödöllő Központi belterület


Olcsó parketta lerakás Gödöllő Központi belterület, parketta csiszolás, felpúposodott parketta , Makács Tamás 06 30 317-4687 parkettás mester. Gödöllő Központi belterület területén garanciavállalással, rejtett költségeket nem tartalmazó parketta felújítás árral.
A parketta lerakást megelőzően ki kell szemelni az ideális parkettát. Ennek érdekében számolnunk kell néhány lényeges szemponttal:
  • a fektetés helye (pl. iroda)

  • a felhasználás módja (pl. hálószoba)

A parketta betartandó keménysége jelentősen múlik azon, hogy melyik helyiségbe kívánjuk lerakni. A parketta esztétikai megjelenése a fafajtától, színétől, felszínének kialakításától függ.

A parketta lerakása



A parketta lerakása házilag is megoldható, ehhez nyújtunk egy pár hasznos ötletet.
  • A parketta szegezése vakpadlóra: ez a fektetési mód ma már nem nagyon népszerű, a parketta szegélyléc szögelése talán, de a parketta darabjainak lerakása inkább a lentiek szerint zajlik.


  • A parketta leragasztása kemény aljzatra: parketta ragasztó segítségével egyenes aljzatra ragasztják. Az aljzatbetonnak tökéletesen síknak kell lennie, ha a szituáció megköveteli aljzatkiegyenlítőt kell alkalmazni a ragasztás előtt.


  • Úsztatott parketta: pl. többrétegű parketta fektetése úsztatott formában szokásos. Az aljzatbetonra filc alátétet helyezünk, és erre kerülnek az összeillesztett darabok, esetleg ragasztással.


parketta lerakás Gödöllő Központi belterület
A parkettát lerakás előtt 2 napig abban a helyiségben kell tárolni, ahová le kell rakni, így az élő anyag alkalmazkodni tud a helyiség hőmérsékletéhez. Vizesblokkban csak különleges parkettát megengedett lerakni.

A legtöbb parketta nem rakható le fűtött aljzatra, ezért a burkolat alatt fekvő fűtési csöveket optimálisan kell szigetelni, ugyanis a parketta károsodhat.

A parkettát teljes felületén le kell ragasztani. A kitűnő ragadást a portól megszabadított aljzat biztosítja. A ragasztót a betonra fogas kenőlappal kell felhordani. A parketta leragasztása betonra lehetséges pl. diszperziós ragasztóval. Juhar parketta rögzítése poliuretán ragasztóval szokásos.


parketta leragasztása Gödöllő Központi belterület

Parketta lerakási minták



Hagyományos parketta lerakás
A futómintát a fal síkjával párhuzamosan javasolt lerakni, az egyenes síkot zsinórozással biztosíthatjuk. A parketta fektetés iránya történhet pl. a beeső fénnyel párhuzamosan. A parkettákat soronként kell egymáshoz illeszteni fél elemmel eltolva.


hagyományos parketta lerakása házilag Gödöllő Központi belterület

Halszálka parketta lerakás
Halszálkás lerakáshoz elsőnek vezérsort kell kirakni. A falhoz eljutva 45 fokban kell leszabni a végeket. Az élő anyag dilatációja miatt a parketta és a falsík között 1 cm-es beépítési hézagot kell hagyni, nagyobb helyiségekben ennél nagyobb is lehet.

halszálka minta lerakása


A résbe faékeket kell tenni, a lerakás befejezése végeztével a rögzítő ékek eltávolíthatók, majd szegélyléccel fedjük le a hézagot.
Az oldalsó parkettaelemek hézagmentes illesztése behúzóvassal biztosítható.

parketta dilatációs hézag



A parketta lerakás befejezése


A parketta leragasztása után szellőztetni kell, hogy a lehető leggyorsabban megszáradjon a parketta. A ragasztó kötésének becsült ideje általában 24-28 óra, ez az időtartam változhat az időjárási viszonyoktól függően.


Parketta padlófűtés fölé Gödöllő Központi belterület


Amiatt, hogy a fa nagyon jól szigetel, így padlófűtéshez csak 14 mm-nél vékonyabb parkettát ajánlunk. Ezen kívül ajánlott olyan fajtákat leragasztani, amelyek nem mennek össze.


Parketta típusok Gödöllő Központi belterület



  • Egyrétegű parketta: a teljes elem egy anyagból van. Ez lehet pl. svédpadló vagy intarzia parketta.


  • Többrétegű: túlnyomórészt két vagy három rétegből tevődik össze. A háromrétegű parkettet gyakran szalagparketta néven is emlegetik. Az ún. duplaparkett 2 lécből összetoldott csaphornyos parketta. A csaphornyos parkettánál a balos és jobbos lécek változatos lerakási formákat tesznek lehetővé.


  • Felületkezelt parketták: készparketta a neve, ugyanis ragasztás után rögtön rá lehet lépni. Az egyrétegű parkettákat javarészt felületkezelik a ragasztás után.


A parketta tisztítása Gödöllő Központi belterület
A parketta fája még legyártott állapotában is élő anyag, ebből adódóan kényes lehet a hőmérséklet vagy a nedvesség változására. A parketta portalanítása kiváló ötlet, azonban a bőséges vízzel való felmosása nem tanácsos. Amennyiben a parkettára mégis nagy mennyiségű folyadék kerül, akkor rögtön fel kell itatni. Pusztán alig nedves moppal megengedett feltakarítani a padlót, hogy megelőzzük a kiszáradás utáni zsugorodást.

A parketta karbantartása pasztázással elvégezhető, ezzel elkerülhetjük a kiszáradását, illetve az ebből adódó hézagosodását, ropogossá válását.

A parketta strapabírásának jót tesz, ha a gyártó leírása szerinti szereket veszi igénybe megközelítőleg félévente vagy legalább évente. A parketta tisztítása festés után nedves ruhával közvetlenül a munka befejezése után a legokosabb megoldás. Feltételezve, hogy a lefóliázás nem volt jól megcsinálva, a fólia mögé bekerült pöttyök eltávolítása arra alkalmas tisztítószerrel esélyes. A mészfolt ecetes vizes oldattal pár perces áztatás után megszüntethető, azonban ezután javasolt szellőztetni. Nehezen eltüntethető pacák ellen a penge vethető be, de a legutóbbi eszközök csak a legvégső esetben javasoltak.


Miért szükséges hosszú idő múltán a parketta átrakása Gödöllő Központi belterület területén?

A parketta átrakása a legbiztosabb műveletsor lehet a kopott parketta javítására.
  • A sok évvel ezelőtt lerakott parketta ragasztása már nem tart eléggé idővel különböző okok miatt.
  • A parketta kiterjedt felületen sérült meg, így szükségessé válhat bizonyos elemek kicserélése, ilyenkor bölcs döntés lehet a többi parkettafa átrakással való stabilizálása.
  • Az öreg parketta elemei idővel kiszáradtak, és hatalmas hézag jött létre köztük, ami nem tömíthető esztétikusan.
  • A parkettát támasztó párnafa elmozdult, ily módon már nem megfelelő a megszilárdító feladat ellátására.
  • A parketta hézagainak kitöltése sok esetben elég lehet, akár több évre is tartós beavatkozás lehet, de az igazán biztos művelet a parketta átrakása.
  • A parketta elmozdulásai hosszú távon megnyugtató módon a visszabontással és újbóli lerakással orvosolhatók.
  • Az átrakás azért is tanácsos, mert sok idő elteltével a parketta színe változik, és soha nem tudunk éppen ugyanolyat találni, így a régi parketta elemek újbóli felhasználásával színazonos lesz a burkolatunk.
régi parketta átrakása Gödöllő Központi belterület

A parketta átrakás rövid bemutatása

  1. A parketta átrakásának elsődleges tevékenységeképpen felbontjuk a régi parkettát.
  2. A parkettaragasztó maradványainak felkaparása után sorba kell pakolni a parketta elemeit.
  3. Amennyiben befejeztük a beton előkészítését a ragasztáshoz, akkor ezt követi a régi parketta visszaragasztása.
  4. A folyamat záró eleme az ismét leragasztott parketta csiszolása és több rétegben való pácolása.
Parketta átrakását házilag nem szoktuk tanácsolni, ugyanis átrakás közben korábban lerakott parkett tönkremehet, gyakorlott mesterembernek is oda kell figyelnie erre a kényes műveletsorra. A parketta átrakása a legbiztosabb eljárás lehet a karcos parketta felújítására.
  • A jó ideje lerakott parketta ragasztása elengedett az idő múlásával különféle okokból kifolyólag.

  • A faburkolat nagy felületen károsodott, ezért szükségessé válhat bizonyos elemek cseréje, ilyenkor racionális választás lehet az elemek átrakással elvégzett megerősítése.

  • A korábban lerakott lécek idővel teljesen kiszáradtak, és jókora hézag keletkezett köztük, amely nem szüntethető meg nyomtalanul.

  • A parkettát rögzítő vakpadló helyzete elengedett, így már már túl gyenge a leszorító rendeltetésének ellátásához.

  • A parketta üregeinek kitöltése sok esetben elégséges, akár tartós megoldás lehet, ellenben a valóban biztonságos technológia a parketta felbontása és ismételt lerakása.

  • A parketta dilatációja a leghatékonyabban a felbontással és visszarakással küszöbölhető ki.

  • A parketta átrakása azért is javallott, mert az idő előrehaladtával a parketta színe változik, és nehéz ugyanolyan burkolatot szerezni, de a régi parkettalécek ismételt lerakásával nem tapasztalunk árnyalatbeli különbségeket.


Pénztárca kímélő parketta lerakás Gödöllő Központi belterület vonzáskörzetében






, ezen kívül parketta felújítás, felpúposodott parketta , Makács Tamás 06 30 317-4687 parkettás mester. Gödöllő Központi belterület régiójában jótállással az elvégzett munkára, átlátható parketta felújítás árral.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése