2019. szeptember 30., hétfő

Parketta lerakás Gödöllő Kütteltanya

Parketta lerakás Gödöllő Kütteltanya


Pénztárca kímélő parketta lerakás Gödöllő Kütteltanya, parketta átrakás, parketta visszabontás, Makács Tamás 06 30 317-4687 parkettás mester. Gödöllő Kütteltanya területén szavatolva a munka tartósságát, korrekt parketta átrakás árakkal.
A parketta lerakása előtt ki kell szemelni a felhasználás módjához tökéletes parkettát. Ehhez mérten számolnunk kell néhány lényeges szemponttal:
  • a fektetés helye (pl. étterem)

  • a felhasználás módja (pl. nappali)

A parketta kötelező keménysége nagy mértékben függ attól, hogy hová kívánjuk leragasztani. A parketta külseje a fafajtától, az árnyalatától, felszínének kialakításától függ.

A parketta rögzítési módjai



A parketta lerakása házilag is kivitelezhető, ehhez adunk néhány tippet.
  • A parketta szegezése párnafára: ez a fektetési mód napjainkban nem nagyon népszerű, a parketta szegélyléc szögelése talán, viszont a parketta darabjainak lerakása inkább a következő folyamatot követve elterjedt.


  • A parketta leragasztása kemény aljzatra: parketta ragasztó segítségével egyenes betonra ragasztják. Az aljzatnak teljesen laposnak kell lennie, ha a helyzet úgy kívánja aljzatkiegyenlítőt kell alkalmazni a ragasztás előtt.


  • Úsztatott parketta: pl. szalagparketta fektetése úsztatott módon történik. A betonra hab alátét kerül, és ezen illesztik össze a parketta elemeket csapolással, esetleg ragasztva.


tölgy parketta átrakása Gödöllő Kütteltanya
A parkettát lerakás előtt 2 napig abban a helyiségben kell tárolni, ahová le kell rakni, így az élő anyag alkalmazkodni tud a helyiség klímájához. Vizesblokkban csak speciális parkettát szabad alkalmazni.

A legtöbb parketta nem fektethető padlófűtés fölé, így a padló alatt vezetett fűtési csöveket megfelelően kell szigetelni, ugyanis a parketta károsodhat.

A parkettát az egész felületén le kell ragasztani. A kiváló adhéziót a portól megszabadított beton biztosítja. A ragasztót az aljzatra fogas kenőlappal kell felvinni. A parketta leragasztása betonra lehetséges pl. diszperziós ragasztóval. Bükk parketta rögzítése oldószeres ragasztóval elterjedt.


parketta leragasztása Gödöllő Kütteltanya

Parketta lerakási minták



Hagyományos parketta lerakás
A futómintát az oldalfallal párhuzamosan kell lerakni, az egyenes síkot zsinórozással biztosíthatjuk. A parketta fektetés iránya történhet pl. az ablakra merőlegesen. A parkettákat soronként kell egymáshoz igazítani fél elemmel eltolva.


hagyományos parketta lerakása házilag Gödöllő Kütteltanya

Halszálka parketta lerakás
Halszálkás lerakáshoz elsőnek vezérsort kell kirakni. A falhoz eljutva 45 fokban kell leszabni a végeket. Az élő anyag dilatációja miatt a parketta és a falsík közé 10 mm-nyi beépítési rést kell hagyni, nagyobb helyiségekben ennél nagyobb is lehet.

halszálka minta lerakása


A hézagba faékeket kell helyezni, a parkettta lerakás után a rögzítő ékek kivehetők, majd szegélyléccel borítsuk be a rést.
Az oldalsó parketták rés nélküli illesztése behúzóvassal biztosítható.

parketta dilatációs hézag



A parketta lerakás befejezése


A parketta leragasztása után szellőztetni kell, hogy a lehető leggyorsabban megkössön a ragasztó. A ragasztó kötésének becsült ideje rendszerint 1 nap, ez az időtartam változhat a helyi viszonyoktól függően.


Parketta padlófűtésre Gödöllő Kütteltanya


Amiatt, hogy a fa sokkal jobban szigetel, mint a járólap, ezért padlófűtés fölé kizárólag 15 mm-nél vékonyabb parkettát fektetnénk. Ezen túlmenően javasolt olyan anyagú parkettákat leragasztani, amelyek nem mennek össze.


Parketta típusok Gödöllő Kütteltanya



  • Egyrétegű parketta: az egész darab egy tömbből áll. Ez lehet pl. lamella parketta vagy mozaik parketta.


  • Többrétegű: többnyire 2-3 rétegből rakják össze. A 3 rétegű parkettet gyakran szalagparkettnek hívják. Az ún. duplaparkett 2 lécből ragasztott csaphornyos parketta. A csaphornyos parkettánál a balos és jobbos elemek változatos lerakási formákat tesznek lehetővé.


  • Felületkezelt parketták: készparketta a neve, ugyanis ragasztás után mindjárt használatra kész. Az egyrétegű parkettákat túlnyomórészt felületkezelik a lerakás után.


A parketta tisztítása festés után Gödöllő Kütteltanya
A parketta anyaga tudniillik elkészült formájában is élő anyag, ebből adódóan kényes lehet a hőingadozásokra vagy a nedvesség hullámzására. A parketta portalanítása jó megoldás, viszont a bőséges vízzel való felmosása nem ajánlott. Ha a parkettára mégis nagy mennyiségű folyadék jut, akkor azon nyomban el kell távolítani. Csak alig nedves moppal szabad feltakarítani a burkolatot, hogy kiküszöböljük a kiszáradás utáni zsugorodást.

A parketta ápolása olajozással elvégezhető, így elkerülhetjük a kiszáradását és az emiatt bekövetkező hézagosodását, ropogossá válását.

A parketta tartósságának jótékony hatású, ha a gyártó leírása szerinti szereket használja durván félévente vagy minden évben egyszer. A parketta tisztítása festés után nedves ronggyal közvetlenül a munka befejezése után a leghatékonyabb. Ha a lefóliázás nem volt jól megcsinálva, a letakarás alá bekerült flekkek törlése a célra kialakított padlófényezővel megoldható. A diszperzitfolt ecetes vizes oldattal pár perces áztatás után eltüntethető, azonban utána javasolt szellőztetni. Nehezen eltüntethető foltok ellen a penge vethető be, viszont a legutóbbi eszközök csak az utolsó mentsvárat jelenthetik.


Miért szükséges egy idő elteltével a parketta visszabontása és újbóli leragasztása Gödöllő Kütteltanya környékén?

A parketta átrakása a legbiztosabb megoldás lehet a régi parketta javítására.
  • A sok évvel ezelőtt lerakott parketta ragasztása meglazult az idő múlásával sokféle hatás eredményeképpen.
  • A parketta hatalmas területen sérült meg, így szükségessé válhat bizonyos elemek kicserélése, ilyenkor okos megoldás lehet a többi parkettafa átrakással végrehajtott rögzítése.
  • Az öreg parketta elemei hosszabb idő múltán összeszáradtak, és hatalmas hézag jött létre köztük, ami nem tüntethető el szépen.
  • A parkettát rögzítő OSB lemez mozog, ily módon már nem tesz eleget a rögzítő funkció betöltéséhez.
  • A parketta hézagainak kitöltése néha elegendő lehet, akár több évre is megfelelő beavatkozás lehet, de a legcélravezetőbb technológia a parketta átrakása.
  • A parketta mozgásai a leghatékonyabban a felbontással és visszarakással szüntethetők meg.
  • Az átrakás azért is javasolt, mert az évek során a parketta színe változik, és soha nem tudunk pontosan ugyanolyat találni, így a megöregedett parketta darabok újrahasznosítása miatt színazonos lesz a burkolatunk.
régi parketta átrakása Gödöllő Kütteltanya

A parketta átrakás rövid ismertetése

  1. A parketta átrakásának első műveleteként felbontjuk a korábbi burkolatot.
  2. A parkettaragasztó maradványainak felkaparása után rendezni kell a léceket.
  3. Miután megtisztítottuk az aljzatot, akkor ezt követi a régi parketta visszaragasztása.
  4. A munka befejező eleme az ismét leragasztott parketta felcsiszolása és 3 rétegben történő lakkozása.
Parketta átrakását házilag nem ajánljuk, mert ennek során a parketta tönkremehet, tapasztalat nélkül több kárt tehetünk, mint hasznot. A parketta átrakása a leghatékonyabb megoldás lehet a karcos parketta felújítására.
  • A jó ideje lerakott parketta ragasztása meggyengült az idő múlásával különböző okokból kifolyólag.

  • A faburkolat nagy kiterjedésben károsodott, ennélfogva szükségessé válhat jónéhány léc cseréje, ekkor bölcs választás lehet a lécek átrakással történő megszilárdítása.

  • A korábban lerakott lécek idővel teljesen kiszáradtak, és óriási térköz jött létre köztük, amely nem szüntethető meg nyomtalanul.

  • A parkett alátámasztásául szolgáló rögzítőléc odaszögezése elengedett, így már már túl gyenge a leszorító rendeltetésének betöltéséhez.

  • A parketta réseinek kitöltése nem ritkán kielégítő, akár tartós megoldás lehet, ellenben az igazán biztonságos technológia a parketta eltávolítása és visszarakása.

  • A parketta dilatációja eredményesen a eltávolítással és újbóli lerakással védhető ki.

  • A parketta átrakása azért is javallott, mert idővel a parketta "beérik", és nem lesz elérhető éppen olyan fajtájú parketta, ennek megfelelően a régi parkettalécek ismételt lerakásával nem lesz színeltérés.


Olcsó parketta lerakás Gödöllő Kütteltanya területén






, ezen kívül parketta csiszolás, parketta javítás, Makács Tamás 06 30 317-4687 parkettás mester. Gödöllő Kütteltanya környékén garanciával, fix parketta átrakás árakkal.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése